18 Eylül Pazartesi günü Arsuz'da gerçekleştirilen depremden sonrası engellilerin sosyal yaşama katılımını sağlamak için yapılan çalıştaya Hatay'ın tüm ilçelerinden depremzede engelli bireyler ve yakınları katılım sağladı. Çalıştayda öne çıkan sorunlar ve çözüm önerileri bu şekildedir;
* Evi yıkılan ve evi zarar gören engelli bireyler açıkta kalmıştır. Konteyner verilmesine karşın, engelli bireylerin, engelinin verdiği dezavantajlardan dolayı konteyner yaşamına adepte olamamasından kaynaklı büyük zorluklar yaşamaktadırlar. Evi depremde yıkılan engelli bireylere ev sahibi olup olmadığına bakılmaksızın istisnasız ücretsiz ev verilmesi elzemdir.
* Büyük yıkımların olduğu Hatay'da ulaşım halen eskisi gibi değildir. Konteyner kentlerden, sağlık kuruluşlarına sağlıklı bir servis ağı yoktur. Engelli bireylerin rahatlıkla erişebilecekleri, sağlık kuruluşlarını ulaşabilecekleri bir ulaşım ağının kurulması gerekmektedir.
* Suriye'li vatandaşlarla birlikte yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olan Hatay'da sadece Dörtyol Devlet Hastanesi'nde Onkoloji doktoru vardır. Bu durum kanser hastalarını oldukça zora sokmaktadır. Acilen Hatay'ın tüm devlet hastanelerine onkoloji üniteleri kurulmalıdır.
* Depremde ampute kalan veya depremde protezini enkaz altında kaybeden engelli bireylere tamamen ücretsiz bir şekilde en kaliteli protez, devlet tarafından herhangi bir sağlık güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın verilmelidir.
* Depremde engelli kalan engelli bireylerin evlerine ve birçoğunun da ailelerini kaybettikleri göz önüne alınacak olursa daha önceki mesleklerini yapamayacakları düşünüldüğünde istisnasız ve sınavsız devlet kadrolarını yerleştirmeleri yapılmalıdır. Aksi takdirde bu bireyler çok büyük bir işsizlik ve maddiyat sorunuyla karşı karşıya kalacaklardır
* Engelli bireylere uygulanan engelli istihdam kotası deprem bölgesinde yaşayan engelli bireyler için arttırılmalıdır. Bölgede birçok iş yeri tahrip olmuş, birçok kişi iş yerleri yıkıldığından veya zarar gördüğünden dolayı işsiz kalmış ve büyük bir istihdam sorunu yaşanmaktadır. Bu hususta normalde işsizlik sorununu yaşayan engelli bireyler böyle bir ortamda en büyük mağdurların başında gelmektedir. Depremzede engelli bireylerin bu sorununa özel devlet kontenjanı ile çözüm bulunmalıdır.
* Depremde engelli kalan bireyler de göz önüne alındığında büyük bir kitle olan engelli bireylerin, tipik gelişen bireylere göre çok farklı sorunlarının üzerine, deprem tahribatı ve psikolojisinden dolayı yenileri eklenmiştir. Bu noktada deprem bölgesinde ki her ilçeye engelli koordinasyon merkezi kurulmalıdır. Bu birim engelli bireylerin psikososyal destek, fizik tedavi, sosyal yardım, özel eğitim vb gibi tüm engelli haklarını yakından takip ederek en kısa ve en iyi şekilde çözüme kavuşturmalıdır.
* Şehrin birçok yerinin yıkıldığı veya tahrip olduğu gözönüne alındığında, yeni bir şehir planlamasında toplumda yaşayan her bireye uygun bir şekilde erişilebilir, modern ve teknolojik bir şehir inşa edilmelidir. Yeni yapılaşmalarda erişilebilir olmayan hiçbir yapıya kesinlikle izin verilmemelidir.
* Engelli bireylerin daha hızlı rehabilite edilmesi için resim, müzik, sanat, meslek edindirme gibi kurslar açılmalıdır ve buradan çıkan engelli bireyler istihdam edilmelidir.